Categories :

Wie moet glutenvrij eten?

Wie moet glutenvrij eten?

Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie glutensensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten. Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals in brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta.

Wat doet een glutenvrij dieet?

Al een klein beetje gluten kan klachten veroorzaken, zelfs een verdwaalde broodkruimel. Dus behalve producten met gluten vermijden is het bij een glutenvrij dieet ook belangrijk om te voorkomen dat glutenbevattende producten in aanraking komen met glutenvrije producten.

Is glutenvrij?

Granen en zaden die van zichzelf glutenvrij zijn, zijn: teff, gierst, sorghum, mais, rijst en amaranth. De volgende producten zijn van nature glutenvrij: Aardappelen. Fruit.

Welke producten bevatten veel gluten?

Waar zitten gluten in?

 • Graanproducten: alle soorten gewoon brood, beschuit, crackers, ontbijtgranen, gebak, koek, pasta, noedels, vermicelli, pizza, meel, bakmixen, couscous en bulgur.
 • Producten met een (mogelijk) glutenbevattend bindmiddel: saus, soep, bouillon, jus, worst, gehakt en snoep.

Kan glutenvrij eten kwaad?

Maar glutenvrij eten als je niet intolerant bent, is geen goed idee. Volgens Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen kan een glutenvrij dieet voor iemand die niet glutenintolerant is zelfs nadelige gevolgen hebben. ,,Minder brood of pasta eten is niet slecht.

Is het gezond om glutenvrij te eten?

Glutenvrij is heel gezond Helaas klopt dat niet. Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon.

Welke klachten bij glutenintolerantie?

Klachten die kunnen duiden op coeliakie zijn;

 • aanhoudende diarree.
 • soms juist verstopping.
 • stinkende ontlasting.
 • opgezette buik.
 • verminderde eetlust.
 • buikpijn.

Waarom glutenvrij brood eten?

De glutenvrije broden en pasta’s bevatten vaak veel minder vezels en ook minder andere goede voedingsstoffen. Terwijl je vezels juist nodig hebt voor een gezonde spijsvertering. Vezels kunnen spijsverteringsklachten voorkomen en verminderen.

Is kip glutenvrij?

Gelukkig zijn er veel glutenvrije dingen die u wel mag eten, zoals: vis, vlees, kip, eieren. aardappelen, groente en fruit.

Welke vleeswaren zijn glutenvrij?

Word lid van de NCV

Altijd glutenvrij
Vlees, vleeswaren, vis, eieren en vleesvervangers Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren, ongemarineerde tofu en onbewerkte tempeh
Vet, jus, sauzen, kruiden en specerijen en andere toevoegingen Olie, azijn, margarine, halvarine, roomboter, pure kruiden en specerijen

Wat mag je wel eten met glutenallergie?

Gelukkig zijn er veel glutenvrije dingen die u wel mag eten, zoals:

 • vis, vlees, kip, eieren.
 • aardappelen, groente en fruit.
 • rijst.
 • peulvruchten, noten en zaden (sesamzaad, maanzaad)
 • maïs, popcorn, boekweit, amaranth, cassave, sorghum, gierst, quinoa, teff, maniok (cassave)
 • melk, yoghurt, vla.
 • sojaproducten.

Is glutenvrij brood goed voor de lijn?

Glutenvrij eten houdt in dat je geen producten eet waarin gluten zijn gewerkt. Dat betekent dat je onder andere geen brood, koekjes, gebak, pizza, pasta mag eten. Bij het vermijden van alle graanproducten zal je waarschijnlijk afvallen, maar dat geldt niet als je graanproducten vervangt door glutenvrije alternatieven.

Welke producten zijn glutenvrij?

Onbewerkt (e) vis, peulvruchten, tofu, tempé, vlees, ei en noten zijn van nature glutenvrij. Door bewerkingen zoals paneren en marineren en door gebruik van kruidenmengsels, kunnen deze producten wel gluten bevatten. Seitan is gemaakt van tarwe-eiwit en bevat dus gluten.

Wat is een glutenvrij dieet?

De term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo op het etiket. Wanneer er ‘glutenvrij’ op de verpakking staat is het product geschikt voor een glutenvrij dieet. Meestal staat dan ook het glutenvrije symbool op de verpakking: een doorgestreepte aar. Er zijn ook andere hierop gelijkende symbolen in gebruik.

Welke zuivelproducten zijn vrij van gluten?

Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten-, of schapenmelk zijn vrij van gluten. Maar sommige zuivelproducten zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten, bijvoorbeeld in een bindmiddel. Bekijk de ingrediënten van deze producten op de verpakking.

Waarom is haver geen glutenvrij?

Haver. Haver bevat van nature geen gluten, maar het is bekend dat haver regelmatig in aanraking kan komen met glutenbevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ is haver niet glutenvrij, behalve als de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo op het etiket staat.