Categories :

Wat doen vetten in het lichaam?

Wat doen vetten in het lichaam?

Vet heeft de volgende functies:

  • Vet levert energie aan het lichaam: per gram 9 kilocalorieën (kcal).
  • Vet uit eten dat je niet gelijk gebruikt als energiebron wordt makkelijk omgezet in lichaamsvet.
  • Cellen hebben vetzuren nodig als bouwstenen en vetzuren beschermen je cellen tegen ongewenste indringers.

Wat doet vetzuur?

Vetzuren bevatten veel koolhydraten. Koolhydraten spelen in je lichaam een rol bij de aanmaak van energie. Daarnaast hebben vetzuren tal van goede eigenschappen. Zo zijn EPA en DHA uit omega-3 goed voor het hart en draagt ALA bij aan de instandhouding van normale cholesterolwaarden in het bloed*.

Wat is de functie van onverzadigde vetzuren?

Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet levert ook essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken, maar ze zijn wel nodig voor een goede gezondheid.

Hoe zijn vetzuren opgebouwd?

Een vetmolecuul bestaat altijd uit één glycerolmolecuul die is verbonden met drie vetzuren. Vetzuren bestaan uit C-atomen (koolstofatomen), H-atomen (waterstofatomen) en een vetzuurgroep COOH (een verbinding van een koolstofatoom, zuurstofatomen en waterstofatoom).

Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?

Als je echter niet oplet en te weinig vet binnen krijgt, gebeurt er het volgende met je lichaam: Kans op hart en vaatziekten nemen toe omdat je gehalte slechte cholesterol zult toenemen waardoor je aderen dichtslibben. Vitamineopname neemt af. Hormonen slaan wat op hol en hierdoor kun je depressiever worden.

Wat doen calorieen met je lichaam?

Ook op de momenten wanneer je niet beweegt of slaapt, heeft je lichaam energie nodig om bijvoorbeeld te kunnen ademen, de spijsvertering op gang te houden, het hart te laten kloppen en andere lichaamsfuncties uit te voeren. Voor deze processen verbruikt je lichaam gemiddeld zo’n 1200 calorieën per dag.

Is kokosolie echt zo gezond?

Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je ‘slechte’ LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.

Welke drie hoofdgroepen vetzuren kun je onderscheiden?

Onderverdeling vetzuren

  • Verzadigde vetzuren hebben de algemene chemische formule: CH3(CH2)nCOOH.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren hebben één dubbele binding.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben meer dan één dubbele binding.
  • Transvetzuren zijn vetzuren met een dubbel binding van het trans-type.

Wat is enkelvoudig vet?

Enkelvoudig onverzadigde vetten Bij vetzuren met één knikje spreken we van enkelvoudig onverzadigd vet. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige oliën zoals olijfolie en avocado’s. Niet zo bekend zijn de Omega 9-vetzuren die ook vallen onder de enkelvoudig onverzadigde vetten.

Wat zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren?

Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten worden ook wel slechte vetten genoemd, onverzadigde vetten staan bekend als goede vetten. Het verschil tussen de vetten wordt gemaakt op basis van de scheikundige structuur van de vetten.

Hoe ontstaan vrije vetzuren?

– In de postprandiale situatie zijn vrije vetzuren in het plasma vooral afkomstig uit hydrolyse van triglyceriderijke partikels (chylomicronen en ‘very low-density’-lipoproteïne (VLDL)). De flux van de vetzuren gaat dan richting perifere cellen, zoals adipocyten en spiercellen.

Welke vetten zijn vast bij kamertemperatuur?

Verzadigde vetten zijn vetten die bij kamertemperatuur vast zijn en die vooral voorkomen in voedingsmiddelen zoals volle zuivel zoals boter, room en kaas, vet vlees, vleeswaren, gebak, palm- en kokosolie.