Categories :

Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?

Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een blaaskatheter?

Incontinentie is alleen dan een indicatie voor katheterisatie wanneer het gepaard gaat met ernstige huidschade bij een bedlegerige cliënt of wanneer de cliënt daar nadrukkelijk om vraagt in verband met ongemak. Geef de cliënt, die vraagt om een blaaskatheter, altijd informatie over risico’s en andere oplossingen.

Wat zijn de voordelen van het desinfecteren met handalcohol voordat je een verblijfskatheter inbrengt?

☞ Na beëindiging van het inbrengen van de katheter worden de handen gewassen of ingewreven met handalcohol. Motivatie: alle aanbevelingen die hierboven zijn gegeven t.a.v. het inbrengen van een verblijfskatheter, beogen te voorkomen dat bacteriën in de blaas komen bij het inbrengen van de verblijfskatheter.

Wat rapporteer je na inbrengen katheter?

De urine vloeit vanzelf weg via de katheter. Hierna volgt dagelijks controle of de urine goed afvloeit via de katheter. Na het inbrengen kan de urine de eerste dagen nog een beetje lichtrood bloed bevatten. Dat is normaal tenzij u daar buikpijn en/of koorts bij krijgt of er donkerrood bloed is.

Wat is een Tweewegkatheter?

Deze katheters hebben een kanaal om de spoelvloeistof in te brengen, een kanaal om de ballon te vullen en een kanaal voor de afvloed van de urine. Een tweewegkatheter met ballon verdient bij blaaskatheterisatie de voorkeur.

Hoe breng je een Tiemann katheter in?

Tieman-katheter: Door bij het inbrengen de tip naar boven te laten wijzen volgt deze makkelijker de passage door de urinebuis langs de prostaatkwabben. Het inbrengen van deze katheter, gebeurt meestal door een uroloog of een urologieverpleegkundige.

Wat kan een Transurethrale katheter beschadigen?

Complicaties Indien u langere tijd een katheter heeft kunnen er ook complicaties optreden, zoals het lekken van urine langs de katheter, verstopping van de katheter, uitvallen van de katheter en blaaskrampen. Een verstopt katheter (die met spoelen niet meer open gaat) moet verwisseld worden.

Waarom schrijft de arts altijd een zo dun mogelijke katheter voor?

Beschadigingen en bloedingen kunnen worden voorkomen door goed geschoold personeel, het gebruik van een zo dun mogelijke katheter en het vullen van de ballon nadat de urine afgevloeid is en daarna de katheter nog 2 cm (bij vrouwen) en 5 cm (bij mannen) op te schuiven.

Waarom mag een Katheterzak niet op de grond hangen?

De bedzak heeft een grotere inhoud, zodoende hoeft u ‘s nachts niet op te staan om de urinezak te legen. De bedzak mag niet op de grond liggen. Er bestaan speciale bedrekjes om de bedzak op te hangen. Belangrijk: voor een goede afvoer van de urine moet de opvangzak lager hangen dan de blaas.

Wat doe je bij Urinelekkage langs de katheter?

Als er lekkage optreedt, verwissel de katheter en snij de oude katheter open om te zien of hij verstopt zit. Na het verwisselen van de katheter, zou het lekken moeten stoppen.

Wat te doen bij weerstand inbrengen katheter?

Weerstand tijdens inbrengen door sluitspier van blaas. Houd met katheter lichte druk op sluitspier en wacht even of sluitspier weer ontspant. Abnormale weerstand tijdens inbrengen. Beëindig de handeling; licht de arts in.

Hoe wordt een verblijfskatheter ook wel genoemd?

Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat meestal gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een urine-opvangzak. Een verblijfskatheter wordt ook wel ballonkatheter of katheter à demeure genoemd.

Welke katheter?

Soorten katheters

  • Blaaskatheter (Transurethrale katheter) Een transurethrale katheter is een soepel buisje die urine via de plasbuis uit de blaas laat lopen.
  • Buikkatheter (suprapubische katheter)
  • Nefrostomiekatheter.
  • Dubbel J katheter (katheter geplaatst tussen nier en blaas)